Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.06.2017 16:21 - Сметаната - видове и приложения
Автор: vivito80 Категория: Тя и той   
Прочетен: 549 Коментари: 0 Гласове:
0




image
Сметаната е млечен продукт, който се получава от нехомогенизирано мляко. Тя е с високо съдържание на мазнини.

Произвежда се от високомаслено прясно или кисело мляко. Често се срещат и сметани, които са на растителна основа.

Сметаната се използва за уплътняване и овкусяване на голям брой ястия. Добавя се към различни видове печени меса, крем супи, зеленчукови запеканки и сосове.

Но най-широкото й приложение си остава в сладкарството. Почти няма сладкиш, в чиято рецепта да не присъства сметаната.

Тя е в основата на шоколадовите и млечни кремове, на блатовете, както и на глазурите, покриващи тортите. Все по-често сметаната измества млякото от рецептите, в които е нужна тази млечна нотка.

Как да си приготвим сметана в домашни условия

Има два начина, по които можем да си направим сметана вкъщи. Единият е с прясно мляко. Когато то се свари, се оставя в широк съд на водна баня със студена вода. След около един час се получава каймак, който се обира с цедка. Сметаната обикновено се отделя на повърхността на съда с мляко. Това се получава, защото мазнините в нея са по-леки от водата и млякото. Каймакът се оставя в хладилник за 24 часа, за да се отцеди. След като вече се е получила сметаната, се разбива така, че да се получи хомогенна смес. Така приготвена, тя има трайност около 72 часа.

Вторият начин е с кисело мляко, а процедурата е абсолютно същата като при прясното. Просто отделяме каймака от повърхността. Тогава трайността на сметаната ще бъде около 5 дни, като допустимата температура на съхранение е 10 градуса.

Видове сметана
image

Сметаната има широко приложение в кулинарията и за това се намира под всякакви форми в магазините. Най-често срещаните са заквасената сметана, готварската сметана, сладкарската сметана, сметаната на растителна основа, сухата сметана, сметаната за кафе, сметаната спрей и, разбира се, битата сметана. Съществува и така наречената сметана Крем Фреш (Creme fraiche). Тя е малко по-различна от останалите видове, тъй като се приготвя от италианското сирене Маскарпоне.

Заквасената сметана е може би най-използваната, тъй като вкусът й много се доближава до този на киселото мляко. Тя е подходяща както за солени, така и за сладки ястия. Маслеността й е около 25 - 30 % по европейските изисквания (В САЩ, Австралия и някои други страни маслеността трябва да е около 12 - 16%). Заквасената сметана се получава като се подкиселява с бактерии. По този начин се сгъстява. Може да се каже, че тя е българският еквивалент на Крем Фреш сметаната. райски газ

Готварската сметана е неподсладена и се използва предимно при приготвянето на солени ястия. Тя е перфектна добавка към пилешкото месо, печените картофи или гъбите. Може да се използва и в сладкишите, ако й се добави пудра захар.
image

Сладкарската течна сметана е подследена и специално приготвена за разбиване. Направена е така, че от нея лесно се приготвя бита сметана с добра хомогенна смес. Трябва просто да се разбива с миксер от най-ниската към най-високата степен за няколко минути. По-бързо става, ако й се добави малко захар (около 1 к.ч. на 500мл.). Сладкарската сметана основно се използва в сладкарството. Подходяща е за направата на различни сладки, торти, кремове, суфлета, както и за сладолед.


Сметаната на растителна основа е една от-най използваните поради ред причини. Тя може да бъде лесно намерена в магазините. Освен това, много вегани и хора, които не консумират млечни продукти, я използват именно поради факта, че тя е съставена само от растителни мазнини. Нейното приложение в кулинарията е абсолютно същото, както при готварската и сладкарската сметана.
image

Сухата сметана също е на растителна основа. Тя се намира и приготвя лесно. Добавя се към определеното от опаковката количество мляко и се разбива с миксер. Получава се пухкава смес, която е подходяща за всички видове сладкиши и напитки. Тъй като този вид сметана не винаги се получава с гъста консистенция, по магазините има и специални сгъстители на прах. райски газ

Битата сметана трябва да бъде с масленост по-висока от 30%. Тя се получава като към сместа се прибавя пудра захар или обикновена захар. Колкото повече въздух има в сместа, толкова по-въздушна и пухкава ще бъде тя. Най-често се използва като пълнеж за сладкиши и торти, както и за украсата им. Този вид сметана може да се оцветява с различни видове сладкарски бои и украсата да бъде по-богата и цветна.

Към битата сметана спада и тази в спрей (флакон). Тя също е подсладена. Използва се за сладкиши и напитки, но само при условие, че се слага непосредствено преди сервиране. В противен случай, няколко минути след като сладкиша е украсен с нея, тя ще спадне и ще изгуби пухкавия си облик. Важно е и преди употреба да се разклати добре.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: vivito80
Категория: Тя и той
Прочетен: 15612
Постинги: 36
Коментари: 0
Гласове: 2
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930