Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.05.2017 18:13 - Зелен чай
Автор: vivito80 Категория: Тя и той   
Прочетен: 176 Коментари: 0 Гласове:
0



image
Още в Древен Китай познавали ползите от зеления чай върху здравето и често го използвали с медицинска цел. Той бил първо средство например срещу главоболие и депресия. Зеленият чай заема особено и много важно място в китайската история. Той се произвежда от листата на растението Camellia Sinensis със специална обработка. За разлика от черния чай, в зеления има минимално количество кофеин, който при предозиране води до безсъние, гадене и често уриниране.

По-долу ви предлагаме цели 16 причини да изберете зеления чай като напитка и наред с удоволствието да донесете и реални ползи за здравето си:

Полза №1: Осигурява антиоксиданти

Много експерти са на мнение, че антиоксидантите забавят стареенето и предпазват от сърдечни заболявания, удар и дори рак. Зеленият чай е отличен източник на антиоксиданти и по-специално катехини. В интерес на истината някои плодове като нарът например съдържат също толкова или дори повече антиоксиданти, но ако съпоставим цените и грамажа, зеленият чай определено е по-добрият избор.

Полза №2: Изгаря мазнини

Със зеленият чай получаваме две предимства в едно. Той има изгарящи мазнините свойства, но освен това помага и за производството на повече енергия. Изследване, проведено в Тайван, обхванало повече от 10 000 души и продължило 10 години, доказва, че зеленият чай и чаят оолонг помагат за изгарянето на мазнините. И колкото по-дълго пиете чай, толкова повече доказателства ще имате за отслабващия му ефект. Зеленият чай повишава и издръжливостта при правенето на физически упражнения благодарение на катехините в него, които изгарят мазнини и ограничават незабавното усвояване на въглехидратите, а вместо тях тялото ползва за производство на енергия натрупаните мазнини.

Полза №3: Удължава живота

Едно от изследванията за зеления чай с най-голям обхват - над 40 000 души е проведено в Япония. Резултатите от него са събирани и обработвани в продължение на 11  години. Изследователите са установили, че при хората, употребяващи редовно 5 или повече чаши зелен чай на ден, продължителността на живота била средно с 16% по-голяма в сравнение с участниците, които пиели по-малко от една чаша на ден. При хората, които пиели по много зелен чай, сърдечните заболявания се срещали с 25% по-малко.

Полза №4: Предпазва от рак

Необикновените антиракови свойства на зеления чай не се ограничават само до действието на антиоксидантите в него. Изследвания показват, че напитката има способността да ограничава храненето на раковите клетки, с което постепенно може да се стигне и до тяхната смърт, без това действие да се разпростира върху здравите клетки. Научната теория залага на обяснението, че зеленият чай блокира произвеждането на вредните ензими, които действат като катализатори за растежа на раковите клетки. От мозъчни тумори до левкемия, от рак на белите дробове, стомаха, дебелото черво, хранопровода до рак на пикочния мехур, гърдата, яйчниците и простатата – всички изследвания за ефекта на зеления чай върху тези болести дават положителни резултати.
image

Полза №5: Облекчава стреса и стимулира мозъка

Всички видове чай съдържат специфична съставка - тианин, известна най-вече с това, че стимулира мозъчните алфа вълни и действа успокояващо. Изследване от 2007 г. установява, че 4 чаши чай дневно увеличават способността на мозъка да се концентрира, както и цялостната работоспособност на човека. Друго обширно изследване - от 2009 г. Стига до извода, че хората, които редовно пият зелен чай, се поддават по-трудно на стреса и с до 44% по-рядко проявяват симптоми на депресия.
на пазара има много различни видове зелен чай, но най-ефективния според нас е този Зелен чай. Може да прочетете повече за него тук.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: vivito80
Категория: Тя и той
Прочетен: 15556
Постинги: 36
Коментари: 0
Гласове: 2
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930